- De Canadese centrale bank loopt internationaal voorop bij het verlagen van de beleidsrente.
- Dat heeft de Canadese dollar wel aardig onder druk gezet, te meer omdat ook olieprijzen in de afgelopen periode zijn gedaald.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt het wel en wee van de Canadese ‘loonie’.
ANALYSE – De Canadese centrale bank heeft woensdag de beleidsrente alweer voor de derde keer dit jaar verlaagd. Daarmee geeft de Bank of Canada een heel duidelijk signaal dat de focus is verschoven van het bestrijden van inflatie naar het aanwakkeren van economische groei.
Dat laatste is overigens ook hard nodig. De Canadese werkloosheid is opgelopen van minder dan 5 procent in de zomer van 2022 tot 6,4 procent afgelopen juli.
Aan de andere kant is de inflatie in deze periode juist gedaald van ruim 8 procent tot 2,5 procent. Dat ligt binnen de bandbreedte van 1 procent tot 3 procent die de centrale bank hanteert.
Vlak na het rentebesluit schoot de Canadese dollar even omhoog. Dat is ongebruikelijk, aangezien een lagere rente het juist minder aantrekkelijk maakt om vermogen aan te houden in een munt. Na de schijnbeweging viel de koers echter snel terug en hervatte de Canadese dollar zijn glijvlucht.
Klappen voor de Canadese dollar
De loonie, zoals de Canadese munt ook wel wordt genoemd, zit de afgelopen tijd in de hoek waar de klappen vallen. Ten opzichte van de euro heeft de munt binnen twee jaar bijna 13 procent van zijn waarde verloren. Aanvankelijk kon die terugval niet los gezien worden van een dalende olieprijs, aangezien Canada een belangrijke olieproducent is.
Twee jaar geleden werd de internationale benchmark Brent-olie nog verhandeld voor meer dan 100 Amerikaanse dollar. Inmiddels wordt er voor datzelfde vat ongeveer 75 dollar betaald. Dat raakt de economie van een grondstofrijk land als Canada.
Na Saudi-Arabië en Rusland is Canada de grootste olie-exporteur ter wereld. Als de olieprijs terugvalt, laat dat zich vaak ook behoorlijk voelen in de waarde van de loonie.
De afgelopen kwartalen vormt een dalende beleidsrente een extra tegenwind voor de munt. Het is echter lang niet zeker dat die tegenwind aanhoudt. De Canadese centrale bank is relatief vroeg begonnen met het verlagen van de rente, maar over iets meer dan een week kan die voorsprong alweer slinken.
Op 12 september staat de volgende vergadering van de ECB gepland. In de eurozone lijkt de centrale bank liever de matig draaiende economie te willen aanjagen, dan te wachten op meer bewijs van een dalende inflatie.
Het zou dan ook zomaar kunnen dat de rente op ons continent die van Canada achterna gaat. Dat vooruitzicht zorgt ervoor dat de loonie even een pas op de plaats kan maken.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.